Tuesday, February 18, 2014

Pau...Kacang Merah...Kaya Pandan n Kelapa Manis

Assalamualaikum......sesekali baru dapat duduk macam ni mengadap lap top ...mengupdate blog kesayangan dengan cerita kuih, kek dan aktiviti suka-suka kat dapur..kalau kek tu dah tentu buat dengan tempahan kawan-kawan yang lain-lain tu saja suka-suka buat..dan paling suka buat makan-makan ni bila ramai anak..menantu ..cucu ada kat rumah hujung minggu..bukan nak tunjuk skill tapi suka bila apa yg kita hidangkan habis dimakan..cucu pun dah pandai makan..

Ahad baru ni kak ngah balik, maknya buatkan lagi kuih pau....sbb minggu lepas buat kak ngah tak balik...kak ngah rajin juga masak-masak..sambil buat tu suruh dia tengok...nanti boleh pulak buat sendiri..kebetulan en  hubby nya suka juga kuih-kuih cam ni..Afif pun suka...maknanya maknya kena cepat-cepat letak resepi kat sini..boleh buat rujukan..harapnya lepas ni nanti buat sendiri. Sebelum tu nak bagi tau resepi ni ambik dari My Resepi..minta izin ye share kat SAG ye..
Bahan:
250 gm tepung pau (kebetulan tepung ni dah lama beli)
3 gm yis kering ( isi kandungan yis mauripan 11 gm ni dibahagi 4..lebih kurang je)
2 gm baking powder - guna sudu teh matrik ..lebih kurang 11/2 sudu teh matrik
50 gm gula castor
2 gm bread softerner
1/2 cawan air suam
20 gm lemak sayuran - SAG gula margerin
-----semua bahan ni masukkan dalam mangkuk aduan, gaul rata
      dan uli, SAG guna mixer - uli hingga lembut dan kenyal lebih kurang 10 - 15 min
      rehatkan 10 minit
      buang anginya dan timbang..bahagi kpd berapa biji yg kita nak..lepas tu
      bulat-bulatkan..letak inti...rehatkan lagi hingga naik ..30 ke 40 minit.
      sambil tunggu pau ni naik..panaskan air kukusan, bila mendidih kukus pau tadi.

selamat mencuba.
_

No comments:

Post a Comment