Buat roti ni, mmg seronok ..boleh buat macam-macam bentuk....yg penting rotinya lembut..intinya serasi dengan cita rasa sendiri...resepi untuk roti ni SAG guna resepi basic sweet dough yg belajar kat Wah Seng tahun 1998 dulu...resepinya dalam kuantiti yg besar..jadi kalau nak sikit tu..bahagikan kepada jumlah yg dikehendaki....
Bahan;
1 kg high protien flour
200 gm gula
10 gm garam
560 ml (estimate)
15 gm yeast
30 gm susu tepung
100 gm margerin
100 gm telur
Tambahan: kalau dilihat resepi roti sekarang ni banyak yg gunakan baking powder atau bread improver ..boleh je tambah tak jadi masaalah.
cara;
Campur semua bahan-bahan kering, masukan margerin, telur dan air..Uli hingga rata..licin dan elastik. lebih kurang 12 minit. keluarkan dari mangkuk adunan - rehatkan 20 minit.
Lepas tu bolehlah dipotong ikut saiz yang dikehendaki - bulat-bulatkan...leperkan ..letak inti ..susun atas try..tunggu hingga kembang..sapu kuning telur yg dicampur susu sikit...bakar ikut oven masing-masing dah cukup masak sapu lagi dengan margerin...angkat susun atas tray.
* Nak bagi tahu juga..resepi dulu-dulu ni, bahagian method tu hanya tertulis 'please see demo'
kalau kita cekap faham...mudah kita tulis cara dan sebagainya..kalau terlalai atau terbesembang alamat terlepas le tips atas penerangan dari chef tu...
Walaupun macam tu..kerana minat nya nak belajar SAG pergi juga kelas-kelas yg dibuat di kedai Wah Seng ni.
Selamat mencuba..bagi yg nak meroti. |
No comments:
Post a Comment