Sunday, February 23, 2014

Satu Adunan Dua Rasa

Assalamualaikum....tak habis-habis ngan meroti. yang ni kerja petang kelmarin....Tujuan asalnya nak buat Roti Bantal sebab acuan dah beli....tapi bila adunan siap diuli ditimbang dapat enam ratus gram lebih.....sedangkan acuan tu hanya muat untuk adunan 500 gm je....teringat pulak anak sorangnya kata 'cer buat roti yang ada cheese tu...'

Tu yang jadi cheese sticks bun...tapi tak de rupa pun..nanti kita perbaiki  lagi. mmg dari asal tak terfikir nak buat yang ni..kalau dah rancang nak buat mesti cari kat kedai roti dulu.....rasa....  belek-belek dulu baru buat..

Ha..ha...ni sebenarnya yang nak dibuat ...sbb kak ngah selalu tayang 'Roti Bantal' ..tp kak ngah buat guna Bread Maker..ni maknya nak buat pulak..uli guna Kenwood tua tu..nak bagi tau jadi cantik...ala-ala roti gardenia yang ada kismis tu..tak ingat nama apa...tapi kalau buat lagi nak guna brown sugar ..biar warna coklat sikit...mix fruits nya pun kena tambah lagi...yang ni percubaan je....

Teksturenya memang lembut...sampai petang ni pun lembut lagi..mmg puas hati la ....tapi kena tambah baik dari segi kandungan buah-buahan dan kekacangnya...tak sabar pulak nak buat lagi..

Resepinya masih resepi ubah suai juga....
Bahan.
200 gm tepung roti
150 tepung gandum
11/4 st yis
20 gm gula halus
1/2 st garam
100 ml susu segar
100 ml air
1/4 st pelembut roti (kat rumah ni ada pau emulsi - guna yg tu je)
20 gm butter - masukkan kemudian
Cara; Macam biasa...uli 15 minit..rehatkan...10minit...bulatkan lagi ..masukkan dalam tin roti bantal...tunggu hingga naik dua kali ganda..bakar..dah cukup masak keluarkan dan sapu ngan butter di atasnya/

No comments:

Post a Comment