Saturday, February 22, 2014

Roti Gebu....Untuk Minum Petang

Assalamualaikum semua....musim meroti agaknya. Lepas satu ..satu roti keluar kat fb, SAG minta maaf bebanyak bukan tujuan menunjuk atau nak tunjuk pandai, tapi sebenarnya nak ingat balik ilmu yg pernah dipelajari lama dulu. Minta maaf juga kalau ada yg teringin...Sebenarnya juga SAG buat roti ni nak cari roti mana yang paling menepati cita rasa..mana satu yg paling lembut dan resepi juga cara mana yg paling mudah...
ha..ha..ha  yg ni nampak macam tergaring sikit..dan nampak botak je...tak sempat nak tabur bijan ke..tabur badam ke...teruja sangat nak tengok hasilnya...dan bila dah masak memang tak sabar-sabar nak tengok teksturenya...tapi alhamdulillah roti ni mmg lembut, gebu.

Resepi....sebab dah banyak sangat tengok resepi dari banyak sumber..jadi resepi ni dah diubah suai dari asal..bila tak buat kek tempahan..terasa banyak masa...tu la sempat tengok majalah-majalah lama,,,resepi lama.. sempat juga jalan-jalan ke blog masak-masak dari blogger-blogger hebat tanah air...tapi bila disemak...resepinya lebih kurang sama je...terima kasih kepada kawan-kawan yg tidak lokek dengan ilmu dalam berkongsi rahsia memasak ni..
Bahan;
200 gm high protein flour
100 gm tepung gandum biasa ( SAG guna tepung cap sauh je)
1 sudu teh bread improver
------ayak semua ni dlam mangkuk adunan
11/2 sudu teh yis (SAG guna Mauripan)
20 gm shortening
30 gm butter (SAG guna Farm Cows je)
50 gm gula - kalau nak kurang manis boleh kurangkan
1/2 sudu teh garam halus
1 biji telur (B)
150 ml susu segar ( SAG guna Ducth Lady - low fat high calcium milk)
1 sudu teh bread softener ( tak de...tapi ganti dengan Pau Emulsi)

cara; SAG gunakan mixer tua Kenwood..yang umurnya dah hampir 20 tahun, tak de bread maker, dan tak pandai pula uli ngan tangan.
Cara yg paling mudah....kecuali shortening dan butter , bahan lain masukkan dalam mangkuk adunan..putar perlahan hingga bergaul rata
kemudian masukkan shortening dan butter..putar lajukan sikit..biar adunan diuli 15 minit  adunan ni macam lembut sikit..jangan tambah tepung..uli sampai  licin...

keluarkan dr mangkuk adunan...bulatkan..tutup dengan plastik wrap .rehatkan.5 minit - 10 minit
Timbang berat semua..bahagi dengan bilangan yg kita nak
SAG gunakan tin 22cm x 22cm  tu yang adunan dibahagi 16..dapat berat sebiji roti tu 37 atau 38 gm
susun dalam loyang yg dah disapu sikit shortening - biarkan naik sekali ganda  sambil tu panaskan oven..
dah cukup naik...sapu atasnya dengan telur yg dipukul sikit...dah cukup masak cepat-cepat sapu dengan butter...

Selamat mencuba bagi yang nak cuba.



  

No comments:

Post a Comment