Saturday, February 22, 2014

Roti Pusing....Roti Kosong

Assalamualaikum....roti yang ni dah buat minggu lepas...tapi bila ada yg minta resepi Roti Gebu..SAG dulukan  yg tu. Resepi roti ni pula jumpa dalam Majalah Saji 2004.(m/s 27)   ..dah 10 tahun terperap....

Resepi yang diberi untuk buat Roti Bantal...tapi tak comey le kan ..nak buat roti bantal..jadi SAG buatkan roti kecik-kecik ni....cuma yg ni bahannya mudah sangat tapi pembuatannya pula rasa tertangguh-tangguh...banyak kali berehat...dari segi tekstur ok je...lembut juga tapi agak padat..

kita semak resepi...sebelum tu terima kasih pada penyumbang resepi Pn. Halimah Shuib.
Bahan;
200 gm tepung high protein
25 gm gula castor
5 gm yis rendam dengan setengah cawan air
3 gm bread improver
200 gm air sejuk
10 gm susu tepung
20 gm mentega
(cara SAG  -  susu tepung tak de, gunakan susu manis dikacau dengan air sejuk tu)

cara;
1. campur semua bahan dalam mesen pengadun. uli 10 minit
2. rehatkan 5 minit
3. uli lagi 8 minit
4. rehatkan 5 minit lagi.uli lagi 5 minit
5. keluarkan doh.....kalau ikut resepi asal terus je masuk dalam acuan roti bantal...rehatkan 5 minit dan terus bakar.
    Yang bahagian ni  SAG tak ikut..sbb yg pertama mmg tak de acuan roti bantal, jadi guna kreativiti sendiri bahagikan kepada 10 biji...rehatkan lagi  ...dan bakar...bila dah cantik kuningnya keluarkan dari oven,,,sapukan butter cair...

No comments:

Post a Comment