Sunday, October 30, 2011

apam pisang embun......sarapan pagi Ahad pula




Assalammualaikum semua..........apam ni pun senang juga nak buat. Biasa le kalau budak-budak ni balik, sarapan pagi mesti ada yang berat dan satu lagi ada yang ringan-ringan buat kudapannyer.., kebetulan pisang pun ada..tapi tak pernah pun try buat guna pisang embun...pisang embun je yg ada...kita layan je lah, sedap juga...dan dik im suka..jarang tengok dia nak makan kuih-kuih macam ni. Pagi tadi kita buat nasi goreng kampung je, dan buat juga roti paratha telur gulung...depa semua suka....
ok lah...bahan nak buat apam pisang;
1 cwn pisang yang sudah dilenyek (11/2 biji pisang embun je)
3 biji telur
3/4 cawan gula halus
telur dan gula ni digaul je dalam mangkuk (guna pemukul telur)
2 cawan tepung gandum ayak ngan 1 sudu teh baking powder, dan 1 sudu teh soda bicabonat)
3/4 cawan minyak., kita tambah juga 2 sudu besar coklat rice.
Gaul semua bahan ni sampai rata dan boleh lah dikukus, api sederhana, lebih kurang 1/2 jam.
Sedap makan ngan kelapa parut yang digaul garam.

No comments:

Post a Comment