Thursday, October 13, 2011

versi bakar pula.............mudah jer...




Assalammualaikum semua.....ini kesahnya nak menghabiskan pisang sesikat hari tu..tak habis-habis...dah buat ni pun berbaki lagi 3 biji....tak de rezeki le dia nak jadi kek ke, muffin ke....dan malam ni kita buat kek pisang yg resepinya ambik dr Azlita Masam Manis..mmg senang sangat nak buatnya, rasanya pun ok, teksturnya lembut...,kita semak bahan dan cara buatnya....
Bahan.
2 cawan tepung gandum - kita guna tepung ros
1 sudu teh b/powder
1/2 sudu teh soda bicabonate
Ayak semua ni dalam mangkuk dan ketepikan dulu
4 biji pisang , dilecek masukkan dalam tepung
1/2 cwn minyak masak
1/2 cwn susu sejat
3 biji telur
1 cawan gula castor
Semua ni pulak gaul sebati - guna pemukul telur, dan masukkan dalam bekas tepung, gaul sebatikan, bolehlah dibakar dalam acuan yg disapu margerin. Bakar pun tak lama...1/2 jam dah masak..atau kena ikut oven masing-masing. Selamat mencuba.....


No comments:

Post a Comment