Bahan untuk karemel ambil dr Masam Manis:
3 sudu gula pasir
Masukkan dalam acuan (8in bulat), panaskan atas api perlahan sampai perang dan ratakan dalam loyang tu.
Biarkan sejuk (akan keras)
Untuk puding:
1/2 tin susu sejat (200 gm)
70 gm gula castor
1/2 sudu teh vanila
3 biji kuning telur.
Kacau semua bahan ni, tapis
dan tuang dalam bekas gula hangus tadi. Letakkan ketepi dulu.
Untuk kek - kita guna tepung span mix je....(tepung optima). Untuk tin 8in bulat ni guna 3 biji telur je.
(resepi pada pembalut tepung tu)..tapi kena buat matematik mudah dulu, sbb kat plastik tu sukatan untuk 250gm tepung , malas le pulak nak ambik catatan kat dapur malam-malam ni. Ikut je cara kat pembalut tepung tu....dah siap bahagikan pada warna yg disukai atau tak payah warna pun tak pe.
Adunan kek yg dah siap ni dilapiskan dalam adunan puding, buat sampai habis.
Cara bakar,
masukkan loyang kuih dalam loyang yg lebih besar dan berisi air panas dan bakar dalam oven 160 darjah selama 1 jam...keluarkan dan biarkan sejuk sebelum diterbalikkan,..sedap dimakan sejuk. Mmg sedap.
Selamat mencuba. Kalau kita buat lg...adunan pudingnya akan ditambah spy lebih tebal.
Cik siti, cane nk make sure layer puding tu xbercampur ngn layer cake? Bukan ke layer puding tu kurang likat dr layer cake? Nnt xbercampur ke kek ngn puding tu?
ReplyDeletetak de masaalah....ikut je yg ada kat resepi ni..insyaallah menjadi
ReplyDelete