Sunday, October 9, 2011

kek lapis pandan..........lembut dan harum pandan




Assalammualaikum semua.......alhamdulillah kelmarin dapat siapkan dua biji pandan layer ni untuk kak Wi, katanya nak buat jamuan untuk majlis bacaan yassin kat rumahnya. Dah banyak kali kak Wi tempah dari SelagiAdaGula....maknanya ok le tu..., dan yang ni minta izin dari kak wi nak belah dua je...sbb nak ambik gambar keknya. Gambar-gambar yg lama tu tak pandai nak scan nak letak dlm blog ...al-maklum kita baru je berblog  ni...dan kalau tengok kat MyResepi kek ni mmg dah lama ada, tapi yg ni resepi sendiri...ikut je resepi kek span kat bungkus tepung optima cuma kita letakkan sikit pandan paste dan pewarna hijau epal.
Untuk sebiji kek saiz tin 7 in - kita guna 31/2 biji telur saiz B......sbb hr tu kita guna 7 biji telur untuk 2 biji
kek. dah siap keknya, sejukkan dan belah jadikan 3 atau 4 lapis.
Untuk jellynya;
90 gm gula kasar
1/2 sudu teh agar-agar serbok
100 ml susu segar atau santan pekat
100 ml air
20 gm tepung jagung, sikit pandan paste dan pewarna hijau epal.
kacau semua ni atas api perlahan, sampai mendidih.....sejukkan sekejap dan boleh le tuangkan 1/3 bahagian atas lapisan kek tu (kalau potong 3). Buat sampai habis dan akhir sekali taburkan kelapa kering kalau suka.
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment