Kalau letak gambar je tak letak resepi nanti ada pulak yg mareeee tapi seriously..kuih-kuih macam ni mmg tak de sukatan khusus dan nak buatnya juga sangat mudah..Kita letak bahan-bahannya ye...
Bahan;
Tepung pulut - ikut banyak mana nak buat
Air daun pandan - kalau tak de letak je pewarna hijau apple
garam sikit - masukkan dalam air daun pandan
----gaul tepung dan air pandan ni sampai tak melekat dijari,
bulat-bulatkan dan dilonjongkan sikit ---untuk bezakan dengan bubur candil
dalam masa yg sama jerang air dalam periuk dan rebus tepung ni ..bila dah timbul angkat dan toskan.
3 ulas nangka masak..potong kecik --yg ni pun jika ada dan jika suka
Untuk kuahnya;
Santan sederhana pekat - ikut kesesuaian
gula ikut suka nak manis mana
sikit gula kabung untuk bg warna
daun pandan sehelai disimpul
----jerang santan ni , masukkan nangka..masak sampai mendidih, dan masukkan biji nangka pulut tadi,
kena selalu kacau ..jangan bagi naik minyak. Sejukkan..sedia untuk dirasa. |
No comments:
Post a Comment