Tuesday, July 15, 2014

R:17 Butir Nangka Pantai Timur

Assalamualaikum...hari ni 17 Ramadhan..cuti sempena Nuzul Al-Quran..sebenarnya merancang nak buat macam-macam..tapi tak tau kenapa, mood hilang, apa pun tak jadi..tapi untuk berbuka ni jadi juga butir nangka kuih tradisi pantai timur...

Masih menggunakan tepung pulut...santan dan gula..cuma nak menambah aroma  nangka , kita tambah nangka dua tiga ulas yg dipotong kecik.

Kalau letak gambar je tak letak resepi nanti ada pulak yg mareeee tapi seriously..kuih-kuih macam ni mmg tak de sukatan khusus dan nak buatnya juga sangat mudah..Kita letak bahan-bahannya ye...
Bahan;
Tepung pulut - ikut banyak mana nak buat
Air daun pandan - kalau tak de letak je pewarna hijau apple
garam sikit - masukkan dalam air daun pandan
----gaul tepung dan air pandan ni sampai tak melekat dijari,
bulat-bulatkan dan dilonjongkan sikit ---untuk bezakan dengan bubur candil
dalam masa yg sama jerang air dalam periuk dan rebus tepung ni ..bila dah timbul angkat dan toskan.
3 ulas nangka masak..potong kecik --yg ni pun jika ada dan jika suka
Untuk kuahnya;
Santan sederhana pekat - ikut kesesuaian
gula ikut suka nak manis mana
sikit gula kabung untuk bg warna
daun pandan sehelai disimpul
----jerang santan ni , masukkan nangka..masak sampai mendidih, dan masukkan biji nangka pulut tadi,
kena selalu kacau ..jangan bagi naik minyak. Sejukkan..sedia untuk dirasa.
  ,

No comments:

Post a Comment