Tuesday, July 1, 2014

Ramadhan 3..Talam Ubi kayu

Assalamualaikum....dah jadi talam ubi pulak petang ni...selagi ubi kayu mama bagi tak habis...juadah dari ubi le hari-hari nampaknya..bukan banyak pun ubinya...untuk loyang 8 inci ni guna 350 gm je ubi parutnya

Ada juga kawan-kawan yg heran tengok kita sempat buat semua ni...sebenarnya tak susah  mana pun..lagi senang dari buat cucur udang...sbb cucur tu nak kena mengadap kuali...nak jaga api...kalau terleka sikit nanti cucur hangit...tapi buat jenis talam ni..mudah ..campur semua bahan...kacau atas api...masukkan dalam loyang dan kukus...sementara tu ..boleh buat sambal tumis lagi...

dah rasa nak masak bawahnya..siapkan pulak atasnya..macam tu juga...kacau semua...letak atas api sekejap..tuang pulak atas bahagian ubi tadi...tunggu lagi 25 minit sampai masak...masa ni boleh pulak masak sayur...senang kan....
Dah masak ..nak cepat sejuk kita letakkan loyang dalam bekas besar yg ada air sejuk...tadi siap letak ketul=ketul ais lagi keliling bekas tu..dan alhamdulillah jam 7.30 mlm dah boleh dipotong cantik...buat juadah berbuka bersama bonda...resepi??
yang ni pernah belajar ngan Ita Rohaya  ..cumanya bila nak buat sikit kita buat setengah dari adunan tu....
Bahan;
350 gm ubi kayu parut yg dah diperah sikit airnya
50 ml santan pekat
150 ml air
125 gm gula halus
(tadi ada banyak santan kita letak 100 ml santan dan 100 ml air)
- campur semua bahan ni..kacau sampai nak masak , dan ratakan dalam loyang 8 in bulat -kukus 20 minit

Bahan atas-putih
50 gm t/beras
25 gm tepung ubi
25 gm tepung gandum
1 st garam
150 ml santan pekat
350 ml air
- gaul semua, tapis, kacau kejap atas api- naik wap dan tuang atas adunan ubi yg dah masak tadi,,,kukus lagi 25 minit..
nak cepat sejuk buat macam SAG cerita kat atas tu.
Selamat mencuba.- tak payah pergi kelas..ikut je betul-betul..in sya Allah jadi..mulakan dengan Bismillah ye.

No comments:

Post a Comment