Friday, July 18, 2014

R20: Asam Gumpal...Kuih Turun Temurun

Assalamualaikum...salam Ramadhan 20..terasa cepat betol puasa tahun ni...agaknya kerja banyak..sampai tak terasa masa berlalu..sampai minggu terakhir sebelum raya pun ada je program..apa pun kena tempuh dan syukur kita masih diberikan kesihatan yg baik ...juadah apa pulak tu ye..saja suka cari juadah-juadah lama yg dah dilupakan ni..tu la dia asam gumpal...tapi tak de asam digunakan..masih kuih manis dan sesuai untuk berbuka.  

Juga juadah yang sangat senang nak disediakan....bahan pun tak banyak dan yg penting sedap ..manis dan lemak masin. Sesuai la dengan selera kita...tak tau asal nya dari mana...ada yang kata dari Kelantan...ada kata dari Terengganu..dan bolehlah kita kata juadah dari pantai timur.

Dah tak larat nak menaip...tapi tak pe lah kita bg seringkas mungkin.
Bahan inti;
Kacang hijau rebus..sampai kembang dan kering..masukkan gula dan sikit tepung jagung -supaya boleh dibulatkan.
(tak de sukatan tertentu..ikut banyak mana nak buat)..bulatkan dan ketepikan dulu.
Bahan kuah:
Santan sederhana pekat, letak sikit garam, sikit tepung jagung -untuk pekatkan sikit kuahnya.
ada yang suka letakan halba, bawang merah hiris,dan halia. Kita tak letak pun
Masak bahan santan, daun pandan  dan ketepikan dulu
Untuk kulitnya:
Sagu biji -ikut suka nak banyak mana
Sagu basuh dalam tapis..lalukan air paip..
toskan - biar betul-betul kering dalam 1/2 jam
Masukkan dalam bekas adunan, gaul dengan air panas hingga boleh dikepal..air tak banyak ye..letak air sikit-sikit.
bila boleh dikepal, masukkan inti kacang tadi..tutupkan inti ..bulatkan..leperkan sikit...buat sampai habis.
Sementara tu jerang air..bila mendidih masukkan sagu yg telah dikepal tadi dan rebus hingga jadi warna jernih, angkat dan masukkan dalam adunan santan.
Itu saja..rasa nya lemak masin..kenyal sagu dan rasa kacang manis intinya. Tapi kita dah derhaka sikit tadi....disebabkan intinya tak berapa manis, masa makan tu kita tuang sikit air gula kabung..sedap juga.
Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment