Thursday, July 24, 2014

R24: Bubur Sagu Delima

Assalamualaikum.....baru ada kelapangan nak update SAG..ni juadah berbuka R24...seperti biasa buat yg paling ringkas dan tinggalkan untuk bonda dan bibik di rumah, kita ada majlis khatam quran dan berbuka di sekolah...bukan tak nak beli..tapi memang tak de masa...dr berpusing-pusing cari parking...cari gerai lebih baik cepat-cepat balik rumah ..kita boleh sediakan juadah sendiri..yang penting kena la ada stok kat rumah...sagu sekali beli sekilo..kelapa beli 5 biji..simpan...  sbb benda-benda ni tak basi pun simpan lama..bila masa nak guna ...ambil je

Bubur Sagu Delima....nama pun dah sedap...makan lagi sedap....buat pun senang..dan sekejap dah siap...mungkin cepat siap sebab kita buat sikit ja sebenarnya...cukup makan tiga orang...dan benda-benda ni pun bukan nak makan sampai kenyang..hanya sekadar pemanis mulut selepas makan nasi.

Sampai di sekolah dah ada kawan-kawan tanya  ...puan kuih apa tu cantikk, bubur apa tu nampak sedap..alhamdulillah ramai je kawan-kawan yg mengikuti album ramadhan 1435 kita di fb...ok kita lihat cara nak buat..
Bahan;
Macam biasa tak de sukatan khusus, kita perlu sagu mata ikan 1 cawan kecik pun cukup kalau nak buat sikit.
Rendam 5-10 minit...lepas tu toskan betul-betul
bila dah cukup tosnya..gaul denga air panas...titikkan pewarna ros/merah sampai boleh dikepal atau boleh dibuat macam guli, buat hingga habis.
Masak air dan rebus guli-guli sagu ni - bila dah tukar jadi jernih ngkat dan toskan juga
Sementara ut buat kuahnya...
Santan sederhana pekat
garam sikit
gula ikut sesuai masing-masing
daun pandan simpul.
Masak semua bahan kuah---kacau hingga kuah mendidih sekejap..dan masukkan guli-guli sagu tadi...
Boleh diangkat...dihidangkan sejuk atau panas.

No comments:

Post a Comment