Menaip pada pagi hari cuti ni..melalut panjang pulak..selalunya menaip lepas balik dr tarawih..lebih kurang je. Ok kita balik pada agar-agar merah ni. Dessert ni mmg selalu buat..dan jadi kegemaran dik im dan bonda, cuma SAG tambahkan susu dan letakkan buah-buah apa yang ada kat dalam peti ais tu..dan dibuat sebab dik Im balik dari asrama dan bonda juga baru sampai dari rumah mama. Bila diletak kat fb malam tadi ada rakan fb yg minta resepi..SAG turunkan di sini ye...mudah sangat. Cumanya nak bg tau resepi ni sebenarnya banyak untuk loyang bulat 8"..SAG ambil sikit dan masukkan dalam gelas berkaki dan acuan jelly konyaku.
Bahan agar-agar merah :
- 1 sudu besar (sudu metrik) agar-agar serbok
- 100 - 120 gm gula kasar - gaul dulu 2 bahan ni
- 1.2 liter atau 1200 ml air,
- 1 helai daun pandan simpulkan - didihkan
- pewarna merah perisa ros, masukkan dalam air tadi
Cara :
- Bila air dah mendidih..masukkan gula yg dah gaul dengan serbuk agar-agar tadi supaya tak berketul dalam air.
- Biarkan mendidih lagi. Kalau dah sesuai warnanya,tuangkan dalam acuan, suka hati. Kalau ikut gambar ni SAG masukkan dalam gelas dan acuan jelly konyaku.
Untuk kuahnya :
- 2 sudu teh (metrik) tepung jagung
- 1/4 cawan air - larutkan tepung tadi
- 1/2 cawan air - didihkan dengan sikit garam, bila air dah mendidih ..tuangkan larutan tepung tadi, kacau cepat-cepat .
- 1/2 cawan susu cair - masukkan dalam air yg dah bercampur tepung..kacau lagi ..biarkan mendidih sekali dan angkat, sejukkan dulu.
Bila agar-agar dah keras, susunkan buah-buahan..ikut suka..kemudian tuangkan kuahnya tadi..sedia untuk berbuka puasa.
Cadangan:
Kalau agar-agar tadi buat dalam bekas loyang, cuma potongkan agar-agar tadi, letakkan potongan buah-buahan dan tuangkan kuah atau sosnya. Selamat mencuba untuk berbuka hari ni! |
No comments:
Post a Comment