Wednesday, July 31, 2013

roti gulung jejari ketam berkeju

Assalammualaikum......Ramadhan 21, letih sangat...dan memang malas pulak tu nak singgah beli-beli makanan kat luar, sampai rumah dah tak tau nak buat apa...

Buka peti ais nampak ada roti...buka peti ais satu lagi ada lebihan jejari ketam...ada pulak keju sekeping dua...boleh la buat roti gulung.

Sambil-sambil masak lauk...dah jadi roti gulung ..jadilah dapat 5 ketul..sedap juga ..dan yang penting bonda juga suka roti ni.
Bahan;
Roti - lembutkan dulu...kukus sekejap
jejari ketam - ikut bilangan brp keping roti - celur sekejap
kepingan cheese - SAG potong sekeping tu kepada 5 bahagian
telur - 2 biji pukul dulu
bread crumbs - untuk salut
Cara:
Nipiskan roti...letak jejari ketam, cheese dan gulung...lekatkan dengan bancuhan tepung gandum
rapatkan betul-betul.
Buat sampai habis...celupkan dalam telur dan golekkan pula dalam bread crumbs tadi.
Bolehkan digoreng..api sederhana.
Boleh cuba...anak-anak mesti suka.

No comments:

Post a Comment