Tuesday, July 23, 2013

bubur lemak resepi bonda

Assalammualaikum....alhamdulillah dah 14 hari kita berpuasa,  juadah hari ni bubur lemak resepi bonda, makan dengan kerabu pucuk paku dan tauge, telur masin dan air tebu untuk penghilang dahaga. ... menu paling asas untuk bubur lemak ni....tapi sebagai tambahan ada ayam goreng yang isinya dicarik-carikkan ...sedia untuk dik Lia kalau-kalau nanti nak ayam goreng juga...tapi tak minta pun...makan dengan berselera sekali bubur ngan kerabu. Bonda kata dah lama sangat tak makan..bonda juga makan dengan berselera...sempat SAG tanya...sedap tak...terasa tak lemak maasinnya...bonda kata ......sedap...

Alhamdulillah sekali lagi.....sebenarnya bonda tanpa diajak-ajak kali ni nak pula ke rumah SAG...selalunya puas dipujuk tak mau saja....bonda selesa di rumah mama. Jadi SAG ambil kesempatan dengan kehadiran bonda ni untuk sediakan makanan kegemarannya...dan petang ni bila dikhabarkan nak buat bubur ni...rajin bonda ke dapur siap potongkan bawang....tegur lagi halba yg SAG masukkan dalam periuk bubur tu tak cukup....becok mulutnya tanya udang keringnya dah letak ke belum...nampak bonda sihat di dapur....walaupun sebenarnya bonda dah uzur sangat...harap bonda terus diberikan kesihatan yang baik...
Bahan untuk bubur lemak.
Beras dimasak dulu dengan air - biar kembang sikit..masukkan segenggam udang kering yang di rendam dlm air panas dan ditumbuk kasar, 2 ulas bawang merah yg dimayang nipis...halba dlm 10 -12 biji sehelai daun pandan disimpul...rebus lagi.
Bila agak kembang..masukkan santan pekat..sikit lagi air..masukkan juga garam. Ini mmg resepi bonda, jadi tak de bahan perasa atau ayam...udang..karet dan sebagainya...tapi nak ditambah tak de masaalah...
Untuk kerabu/urap.
Pucuk paku, taugeh dicelur dan ketepikan.
hiris nipis bawang merah, halia - direndam dgn air panas, ditoskan
Perlu juga kerisik...yg ditumbuk kasar
Udang kering juga direndam dan tumbuk kasar
Limau kasturi
Untuk sambalnya, tumbuk 2 biji cili merah besar besama sikit belacan dan garam
Bila semua dah sedia - gaulkan, jgn lupa air limau kasturi...rasa masin masamnya...
Boleh juga gantikan udang kering adi dengan isi kerang.
Catatan: SAG tak masukkan  bahan yg bonda tak pernah guna masa bonda masak dulu-dulu...SAG mmg buat ikut cara bonda 100 %. Selamat mencuba...boleh je untuk diubah suai.

No comments:

Post a Comment