Saturday, July 20, 2013

Popiah goreng. Rangup! Mesti cuba!

Assalammualaikum......cepatnya masa berlalu, hari ni kita semua dah pun masuk fasa kedua ramadhan...fasa pengampunan...ambil peluang..mohon ampun atas segala kekhilafan masa lalu, moga kebahagian yang dicari lebih bermakna..Ramadhan 11 ni, hari Sabtu ramai kawan berbuka di rumah....bonda juga ada..popiah ni kegemaran bonda, buat ala kadar saja...tapi rasanya masih mengancam..kulitnya rapuh rangup dan intinya juga sedap..

Walaupun tak pernah ada sukatan tertentu untuk buat intinya...tapi campuran sayur yang digunakan tu yg menyebabkan rasanya disukai semua..lebih-lebih lagi kalau ada anak yang sulung tu..suka sangat dengan popiah..atau apa-apa saja kuih-kuih pedas dan bergoreng..sosnya ..SAG hanya gunakan sos cili Kimball yang dicairkan dengan sedikit air masak...sos nak cepat.

Kuih-kuih jenis ada inti ni lebih mudah jadinya kalau inti tu disiapkan awal...jangan le awal sangat pulak..jadi bila nak berbuka, letakkan intinya atas kulit popiah ...gulung kemas-kemas...goreng..atau gulung je awal...simpan ...bila-bila nak makan goreng je..

Untuk popiah ni SAG gunakan;

  • 1/2 biji sengkuang saiz sederhana
  • 1 batang karet
  • 1/2 labu bawang besar
  • sikit udang , crab stick

 (semua ni dipotong halus - dan ketepikan dulu)

Untuk penumisnya :

  • 1 biji cili besar  (buang biji dan dipotong dadu)
  • 2 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
  • sikit daun sup dan daun bawang.
Cara:

  • Tumis bahan penumis. dengan sikit minyak, masukkan udang dan crab stick yang dipotong tadi.
  • Bila agak masak, masukkan sayur, bawang, gaul rata, masukkan garam dan sikit serbuk perasa (jangan masak hingga layu sangat), masukkan juga daun sop bawang bawang.
  • Angkat dan sejukkan. 
  • Sediakan kulit popiah. letakkan intinya dan gulung kemas-kemas. goreng dengan minyak yang banyak. 
Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment