Kuih-kuih jenis ada inti ni lebih mudah jadinya kalau inti tu disiapkan awal...jangan le awal sangat pulak..jadi bila nak berbuka, letakkan intinya atas kulit popiah ...gulung kemas-kemas...goreng..atau gulung je awal...simpan ...bila-bila nak makan goreng je..
Untuk popiah ni SAG gunakan;
- 1/2 biji sengkuang saiz sederhana
- 1 batang karet
- 1/2 labu bawang besar
- sikit udang , crab stick
(semua ni dipotong halus - dan ketepikan dulu)
Untuk penumisnya :
- 1 biji cili besar (buang biji dan dipotong dadu)
- 2 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
- sikit daun sup dan daun bawang.
Cara:
- Tumis bahan penumis. dengan sikit minyak, masukkan udang dan crab stick yang dipotong tadi.
- Bila agak masak, masukkan sayur, bawang, gaul rata, masukkan garam dan sikit serbuk perasa (jangan masak hingga layu sangat), masukkan juga daun sop bawang bawang.
- Angkat dan sejukkan.
- Sediakan kulit popiah. letakkan intinya dan gulung kemas-kemas. goreng dengan minyak yang banyak.
Selamat mencuba! |
No comments:
Post a Comment