Friday, July 26, 2013

lepat ubi Tasikmalaya

Assalammualaikum....ni juadah ramadhan 16...kenapa lepat ubi tasikmalaya?, ni la nak cerita....kak Ani jiran  bagi ubi...bibik bonda tak sabar-sabar nak tunggu SAG balik kerja...biasanya sampai rumah dalam jam 5.30 petang.. akhirnya bibik bonda ni buat la lepat cara dia....bibik bonda ni dari TasikMalaya Indonesia...sebab tu la SAG namakan lebat ubi tasikmalaya....balik kerja terkejut tengok dah siap letak atas meja..dalam hati dok ingat...kalau buat lepat cara SAG kan lagi kemas...dan yang penting lagi sedap....yang ni pun sedap juga...tu yang nak share ..sape teringin boleh je cuba...

Dah siap ditanggalkan kulitnya....dan SAG lebih selera makan bila disalut dengan kelapa parut yg diletak sikit.garam... Cara bibik bonda....ubi diparut...gaul dengan kelapa parut masukkan gula putih...ikut rasa manis masing-masing.
                                  Masa membungkus tu..letakkan hirisan gula melaka di tengahnya....tutup semula bungkusan tu...dan dikukus hingga masak....jadi lah lepat ubi tasikmalaya.  Airnya....bibik kata sirap bandung 'telur kodok'.....eee.....tapi katanya enakk buuu.... 
                           

No comments:

Post a Comment