Saturday, July 13, 2013

pemanis orang dulu-dulu.....ubi sira


Assalammualaikum...ni pemanis berbuka Ramadhan pertama ...ni juga tidak dirancang...tapi masa balik pejabat dan singgah kat mini market tu...terpandang sebakul ubi kayu...cantik-cantik dan masih segar...ambil satu je...dalam hati tak yakin ubi ni empuk elok...sbb sll beli tu tak pernahnya empuk gebu. balik rumah..sambil-sambil masak lauk..ubi ni direbus, dan alhamdullah cantik kejadiannya..dan jadilah ubi sira ni.
Nak buatnya senang sangat,
ubi direbus, letak sikit garam
masakkan air gula
bila ubi elok masaknya, buangkan airnya..keringkan sikit, dan tuangkan air gula tadi...kacau lagi dalam periuk..lebihkan air gulanya sbg kuahnya.
Budak-budak hari ni tak suka pemanis cam ni, tapi boleh juga dicuba supaya makanan tradisi ini tidak lenyap begitu saja.

No comments:

Post a Comment