Wednesday, July 17, 2013

serawa timun betik/timun suri...............ramadhan 8

Assalammualaikum.....kenal tak buah apa ni. Lama dah cari..nak rasa macam mana...sbb sll tengok  masa balik kampung ada kat satu gerai simpang tiga menghala ke Parit dan Bota....warna putih mulus cantik...ada yang disusun atas meja ada yg digantung hujung bumbung gerai..mmg menarik. Jadi realiti bila anak yg selalu berulang alik kat jalan tu bawa balik sebiji yang kecil....dah pesan.. kalau belikan mak...beli yang paling kecil je...sbb belum tentu semua orang suka ...takut nanti membazir pulak..Ni la dia buah timun betik...timun akar (ako) kata org Perak...dan Indonesia kata timun suri. Bau harum...sikit-sikit ada macam honey dew...

Dan yang ni keadaan bila dibelah dua...macam timun ladang pulak....bila nak digunakan ..buangkan bijinya...basuh sekali ngan air lalu...SAG tak buang kulitnya...sbb dah agak lembut...apa yg SAG buat cuma gunakan pisau tajam potong kiub isi timun ni...jangan sampai ke kulitnya...kemudian dikorek dengan sudu..terus masukkan dalam mangkuk kecil...

Tapi sebelum tu...sediakan air gula SAG gunakan air gula melaka (lebihan kuih sagu hari tu), sediakan juga santan yang dicampur sikit garam...santan pun santan segera...santan sawit...tak de apa bezanya...larutkan santan dengan air masak dan didihkan sekali atas dapur...jangan sampai mendidih sangat dan sejukkan dulu...

Bila dah sedia dengan isi buah yg dikiub tadi dalam bekas....boleh lah dituangkan santan dan air gula....kalau nak cepat sejuk masukkan ais kiub atau kalau buat awal sebelum berbuka simpan aje dalam peti ais....in sya allah sejuk masa berbuka nanti. Rasanya memang sedap...lembut isi buah....lemak masin santan dan manis gula melaka...Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment