Saturday, July 13, 2013

bubur jagung.....sedap dimakan dingin atau panas

Assalammualaikum semua....cepat siap hari ni. Pagi-pagi dah ke pasar, dapat la beli jagung segar. Dari kelmarin nak buat bubur tapi dah ke pasar lewat...memang tak merasa.

Masak cepat, nak buat bekal...kak ngah nak balik awal..takut jem katanya.. masa merebus jagung yang siap dihiris ni..harum satu rumah baunya,  lebih-lebih lagi bila diletak sehelai daun pandan.

Sekarang ni nak buat bubur jagung mudah je...masa tak lama macam dulu-dulu, sbb jagung sekarang ni jagung manis yg mmg cepat je empuknya...santan pun beli je santan segar kat pasar,
Cara....jagung dibuang kulit dan dibuang rambut-rambutnya, dihiris nipis
rebus ngan gula, daun pandan dan sikit air
bila dan lembut tambahkan santan , letak sikit garam - biar mendidih lagi, suaikan manis dan masinnya. Siap.
Ada juga yg guna jagung dalam tin saja...tapi SAG tak pernah pulak buat bubur guna jagung dalam tin, mungkin di sini mudah dapat jagung segar...selamat berbuka puasa ke 5 hari ni.

No comments:

Post a Comment