Monday, August 22, 2011

Badak berendam......versi SelagiAdaGula




Assalammualaikum semua.....dah 22 hari kita berpuasa hari ni...alhamdulillah, di samping tugas rutin harian dan dalam rasa tak cukup masa, kita masih mencuri-curi masa untuk buatkan juadah berbuka hari Sabtu yang lepas. Hujung minggu je la semua anak n menantu dapat berkumpul...berbuka sekali. Maknye buatkan lagi kuih tradisional untuk semua.... sebab depa ni suka kuih-kuih yang macam ni....Tapi tak serupa macam badak berendam macam orang lain buat....kepada yg nak cuba boleh ikut resepi kat sini....
Bahan;
 Sediakan inti terlebih dahulu- macam inti kuih koci, sejukkan dan bulat-bulatkan

 Sediakan daun pisang secukupnya....buat sampan, macam kuih limas/tepung pelita
 Kalau tak de daun pisang tak de masalah....boleh je guna mangkuk kecik..

 Tepung pulut
 Air campur garam sikit
 Gaul dan buat doh yang lembut.

 Adunan tepung,
 1/2 cawan santan pekat
 1/2 cawan air
 sikit garam
 1 sudu sedang tepung beras
 bancuh semua ....ketepikan
Cara;
Ambik sikit doh ...leperkan ...letak inti dan tutup semula. Masukkan dalam bekas daun pisang tadi. Atau susun dalam mangkuk/ bekas-bekas kecik. Buat sampai habis. Susun dalam periok kukus.
Panaskan kukusan. Bila air dah mendidih, tuangkan adunan tepung tadi, menutupi 3/4 bulatan tepung pulut. bolehlah dikukus 6 - 7 minit.

Minta maaf, kalau badak berendam ni dah diubahsuai. Yang penting rasanya tak berbeza.
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment