Bahan;
Sediakan inti terlebih dahulu- macam inti kuih koci, sejukkan dan bulat-bulatkan
Sediakan daun pisang secukupnya....buat sampan, macam kuih limas/tepung pelita
Kalau tak de daun pisang tak de masalah....boleh je guna mangkuk kecik..
Tepung pulut
Air campur garam sikit
Gaul dan buat doh yang lembut.
Adunan tepung,
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air
sikit garam
1 sudu sedang tepung beras
bancuh semua ....ketepikan
Cara;
Ambik sikit doh ...leperkan ...letak inti dan tutup semula. Masukkan dalam bekas daun pisang tadi. Atau susun dalam mangkuk/ bekas-bekas kecik. Buat sampai habis. Susun dalam periok kukus.
Panaskan kukusan. Bila air dah mendidih, tuangkan adunan tepung tadi, menutupi 3/4 bulatan tepung pulut. bolehlah dikukus 6 - 7 minit.
Minta maaf, kalau badak berendam ni dah diubahsuai. Yang penting rasanya tak berbeza.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment