Bahan
Kulit popia - saiz sederhana
Inti
1/2 paket daging kisar - keluarkan dr plastiknya jirus air dan biar tos
2 biji kentang -rebus, potong dadu
1 biji bawang besar - juga potong dadu
2 - 3 sudu besar rempah kari daging
2 biji bawang kecik da 2 ulas bawang putih, tumbuk untuk tumis
2 biji telur, garam
Cara;
tumis bawang putih,b/merah, masukkan rempah kari (bancuh ngan air dulu), bila naik bau masukkan daging kisar- kacau hingga masak, masukkan bawang besar, kacau hingga layu dan masukkan kentang, garam, juga sikit gula (kalau suka). Angkat dan sejukkan.
Bila nak mula...bolehlah masukkan telur yang telah dipukul sikit dalam inti yang sejuk tadi. Hamparkan kulit popia, letak inti agak-agak je banyak mana. nipiskan inti dan lipat kulit popia tu. Lekatkan dgn sikit bancuhan tepung gandum cair. Sedia untuk digoreng. Gunakan kuali nipis..minyak sikit je.
Maaf ye...tu je yang mampu dicatatkan untuk rujukan anak menantu dan sape-sape yang berminat.
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment