Tuesday, August 23, 2011

Sagu gula melaka.............versi SelagiAdaGula



Assalammualaikum semua.......satu lagi pemanis berbuka puasa kelmarin.....sibok macammana pun satu jenis juadah mesti buat juga...nak cerita sikit...kelmarin habis meeting 5.10 ptg...entah apa yg dibincangkan pun tak tau......nak juga buat benda ni sbb tengok kat tv hari tu senang sangat...tapi tak jadi pun macam tu....habis meeting pergi kedai beli barang nak masak  berbuka lagi...., kita masak koboi je..., sampai rumah macam orang nak perang....terus solat asar...6.30 petang baru mula operasi ....azan mahgrib Alhamdulillah siap semua
......ok... kita tengok macam mana buat sagu ni...pernah juga letak kat sini dulu sagu gula melaka warna merah tapi cara lebih kurang je...
Bahan.
Sediakan air gula melaka campur gula putih, biar agak pekat sikit - ketepikan dulu.
100 gm sagu biji kecil
500 ml air
caranya; basuh sagu, dan toskan...., didihkan air, bila dah mendidih masukkan sagu tu...kacau selalu sampai sagu jernih..tutup api dan tutup periok rapat-rapat...agak-agak 5 minit buka semula dan kacau sekali lagi.
Untuk adunan putih;
200 ml air didihkan.
1 sudu makan tepung jagung bancuh dengan sikit air
Bila air mendidih , masukkan tepung jagung tadi. kacau lagi juga sampai mendidih dan perlahan-lahan masukkan 200 ml susu cair.kacau lagi.Jangan lupa garam...masin sikit....terasa lemaknya.
ok...dah siap....
Sediakan mangkuk kecik atau gelas atau apa-apa bekas yang sesuai.
Tuangkan sikit saja gula merah, msukkan 2 atau 3 sudu makan sagu dan perlahan-lahan tuang adunan susu di atasnya....nanti dapatlah hasilnya macam dalam gambar tu...atau mungkin lebih baik.
Selamat mencuba.....tak pandai nak ambik gambar macam Masam Manis dan tak pandai nak berkata-kata macam Chef Mat Gebu...maaf semua, saja usik Pn. Azlita dan En Mat.

No comments:

Post a Comment