Tuesday, August 9, 2011

jongkong....betul ke nama nye........




Assalammualaikum.....satu lagi kuih orang tua dulu-dulu.....pernah jumpa kat pasar ramadhan tak....rasa-rasanya entah lah kan.....mungkin ada agaknya...kita je tak pergi pasar ramadhan macam mana nak jumpa...
Ni pun dah lama teringin nak buat....hari ni baru jadi. Sebenarnya bila buat kuih ni , teringat masa dulu pernah masuk pertandingan buat kuih tradisional yang gunakan tepung beras, dan mmg kuih ni le yang jadi Johan, masa tu malu sangat, maklum le...orang lain bawa kuih yang pelbagai rupa dan gaya..., tapi hakim pilih kuih ni
mungkin rupanya yang unik dan rasanya mmg sedap. Resepinya mula-mula dulu agak-agak je..tapi kalau nak buat boleh ikut yang tertera kat sini.
Bahannya;
daun pisang secukupnya, potong 7 x 7 inci, celup dalam air panas, dan di keringkan(dilapkan)
1 cwn tepung beras
3 cwn air daun pandan
sikit garam
Campur semua, tapis dan kacau atas api sederhana sampai masak...berkilat sikit...biarkan sejuk sikit

1/2 cwn santan pekat
1/4 cwn air
1/2 sudu makan tepung gandum
1/2 sudu makan tepung beras
campur semua dan tapis

1 cwn air gula melaka biar pekat sikit.

Cara.
Letakkan sesudu makan tepung yang dah masak tadi di tengah daun pisang tu..., masukkan air gula dan adunan santan....lipat macam gambar tu...macam buat tapai....kalau yang pernah buat...yang tak pernah buat mcam mana ye....sediakan kukusan, buat sampai habis dan kukus. Pastikan daun pisang jangan bocor, nanti tinggal tepung je dalam bungkus daun pisang tu....boleh faham ke ni..... Kukus 10 minit cukup. Sejukkan dan bolehlah hidang untuk bbuka....sedappppp.....lemak, manis....tepung yang lembut, harum daun pandan dan daun pisang tu lagi memikat.
Selamat mencuba.




No comments:

Post a Comment