Buat kuih ni tak de resepi khusus...agak-agak je.....tapi masih boleh buat dengan cantik.......
Sape-sape nak buat blh ikut cara ni:
Bahan
1 cwan sagu
4 cwn air
warna merah perisa ros
daun pandan
Cara
sagu basuh dan toskan airnya
masak air, gula , pewarna dan daun pandan.....sampai mendidih,
Bila mendidih...keluarkan 1/2 air tu, masukkan sagu....kacau selalu...masa ni kalau nampak tak berapa nak jernih sagu tu, tambah air yang kita keluarkan dari periuk tadi sikit-sikit. Bila dah puas hati, kepekatan dan jernihnya kuih tu..tutup api dan tutup periuk tu...kacau selepas 5 atau 10 minit- ni untuk pastikan biji-biji putih sagu tu dah hilang. Ada juga kawan-kawan yang kukus., letak dalam loyang , biarkan sejuk dan bolehlah dipotong.
Gaul dengan kelapa muda berparut dan digaul garam.
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment