Pengat pisang campur durian ni faberet suami, dah dua kali buat, cuma yang mula-mula buat hr tu terlupa pasal durian yang dah beku dalam peti ais....dan bila buat kali kedua..pisangnya dah agak ranum sangat tapi kita ada cara macam mana nak bagi pisang tu nampak tak kembang sangat....ok caranya:
Pisang dipotong biar besar sikit..
Air gula melaka pekat 1/2 cawan pun cukup (siap bertapis)
Gula pasir agak-agak manisnya...
Semua ni masuk dalam periuk, masak atas api sederhana kacau sekali sekala saja, cukup untuk ratakan dan balik-balikkkan pisang tu...
Kuahnye..
Santan ikut banyak mana nak buat, kalau pisang nya byk, byk le kuahnya...
daun pandan disimpulkan
3 atau 4 ulas durian.
Semua ni dimasak sampai mendidih
masukkan sikit garam
Bila dah siap, tuangkan dalam periuk yang berisi pisang tadi, biarkan mendidih sekali lagi dan angkat.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment