Friday, August 12, 2011

Pengat pisang ...campur durian



Assalammualaikum.......Sabtu hari ni..13.8. dan jarang sekali sama dengan tarikh bulan Islam 13 Ramadhan....., maknanya semakin hampir kita akan tinggalkan bulan yang penuh barkah ini, dan sebenarnya ibadah puasa ini masih boleh diteruskan bila-bila masa....kecuali hari-hari yang diharamkan berpuasa....dan yang tak pernah tinggal bila puasa ialah juadah yang manis-manis....memberi tenaga sebenarnya....
Pengat pisang campur durian ni faberet suami, dah dua kali buat, cuma yang mula-mula buat hr tu terlupa pasal durian yang dah  beku dalam peti ais....dan bila buat kali kedua..pisangnya dah agak ranum sangat tapi kita ada cara macam mana nak bagi pisang tu nampak tak kembang sangat....ok caranya:

Pisang dipotong biar besar sikit..
Air gula melaka pekat 1/2 cawan pun cukup (siap bertapis)
Gula pasir agak-agak manisnya...
Semua ni masuk dalam periuk, masak atas api sederhana kacau sekali sekala saja, cukup untuk ratakan dan balik-balikkkan pisang tu...

Kuahnye..
Santan ikut banyak mana nak buat, kalau pisang nya byk, byk le kuahnya...
daun pandan disimpulkan
3 atau 4 ulas durian.
Semua ni dimasak sampai mendidih
masukkan sikit garam

Bila dah siap, tuangkan dalam periuk yang berisi pisang tadi, biarkan mendidih sekali lagi dan angkat.
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment