Friday, August 5, 2011

Suji Brunei....

Add caption


Assalammualaikum......ada ke orang dah mula buat biskut raya......mesti le adakan ..terutama bg yang berjualan dan mengambil tempahan.....dah banyak tahun SelagiAdaGula tak ambil tempahan, cuma buat sikit-sikit untuk keluarga sendiri je....bagi gambar kat atas tu kita buat masa rehat hari Jumaat semalam....orang-orang pejabat nak minta kita tunjukkan cara buat biskut Suji Brunei ni...kita tunjukkan cara...depa yang buat..tak de apa yang susahnya....ikut je cara yg tertera mesti jadi.....gambar ke dua tu ..Pn S...... lomor bedaknye banyak sangat.....putih melepak...hahaha...Tapi sedap...rangup..., dengar khabarnya kat Ipoh di jual RM40 lebih..., kita turunkan resepi kat sini...raya tahun ni tak payah beli ye...buat sendiri...
Bahan;
A;
150 gm mentega
100 gm minyak sapi
60 gm gula ising (masa belajar dulu, bahan ni tak de pun) tapi kita bubuh juga sbb tak semak dengan resepi asal. Kalau tak ikut rasanya kurang manis sikit.
1 biji kuning telur
B
100 gm gula caster
100 gm emping jagung (kisar)
100 gm tepung jagung
60 gm tepung suji
Gaul semua bahan ni - ketepikan dulu
320 gm tepung gandum

Hiasan
50 gm gula ising
50 gm tepung susu

Cara;
Sebatikan saja bahan A hingga rata, masukkan bahan-bahan yang telah digaul tadi, diikuti dengan tepung gandum yang dimasukkan sikit-sikit.....ikut lembut.....takut nanti kalau dituang semua keras pulak......
Canai dan terap dengan acuan bulat bujur...boleh lah dibakar....ikut kesesuaian oven masing-masing.
Bila sejuk
...golekkan biskut dalam gula aising dan tepung susu...                                                                                
Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment