Tuesday, August 23, 2011

kuih tepung gomak.....klasik betul nama dia...



Assalammualaikum semua........satu lagi kuih tradisional..yang namanya mmg pelik sungguh, tak tau pulak kenapa nama tu diberi pada kuih yg sedap ni....kalau sape-sape yang perasan sebenarnya kita asyik buat kuih berasaskan tepung pulut je....ni kes nak habiskan tepung tu le....masa beli hr tu tak de paket kecik...semua paket 1 kg...., nak buat punya pasal kita beli juga. Pasal kuih ni...anak bujang yang sorang tu mmg sukakannya. Sabtu lepas dah lewat sangat, buat juga...dia yang tolong....tu le dah jadi ada besar...kecik
Kita tengok cara buatnya.
Macam biasa, buat inti kelapa, sejuk dan ketepikan
Ada juga yang masukkan kacang hijau yg direbus bersama kelapa.
Kulitnya,
tepung pulut gaul dengan air campur garam sikit, gaul rata sampai boleh dikepal
Tepung kacang hijau bergoreng (ada jual kat kedai runcit)-untuk salut

Cara
Ambil sikit tepung tadi, leperkan dan masukkan inti...tutup semula bulat-bulatkan dan leperkan. Buat sampai habis. Sementara tu panaskan air sampai mendidih, bila mendidih masukkan tepung tadi dan angkat bila dah timbul. sejukkan sekejap dan gaul pulak dengan tepung kacang hijau tadi.. ok dah siap.

Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment