Sunday, August 7, 2011

lopes....lopeh....lopez........


Assalammualaikum.......cuti Sabtu dan Ahad sibuk sangat, masak macam ada kenduri kat rumah. Macam tu lah bila semua anak dan menantu balik. Untuk berbuka kelmarin maknye sempat buatkan kuih lopes ni...bukan nya apa...kuih ni boleh dibuat awal...jadi petang boleh masak lauk-lauk pulak. Kuih tradisional yang sekarang ni di buat oleh orang-orang veteran je....
Nak cepat ni...jadi boleh tengok caranye buatnye....
1. Tanak pulut ngan air daun pandan...macam masak nasi tu, tapi kurangkan sikit airnya, jangan lupa letak sikit garam dan pewarna hijau sikit...gambar tu mmg tak nampak hijaunya...tak letak apa pewarna..
2. Dah masak..biar sejuk sikit...bungkus dengan daun pisang (layur dulu)....saiz lemang....ikat dengan tali dan
rebus....didihkan air terlebih dahulu.
3. Sejukkan...dan bolehlah dipotong, gaul dengan kepala muda parut yg digaul dengan garam.
4. Bila nak dimakan tuangkan air gula melaka......sedapppp

Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment