Monday, August 15, 2011

Pengat keladi campur sagu.....sedapppp




Assalammualaikum semua.....petang tadi mmg dah tak de idea nak masak apa...sambil-sambil bw kereta dah nak rasanya masuk ke simpang pasar ramadhan....tapi bila sampai kat situ tak jadi singgah pula...terus lajakkan kereta kat mini market kat depan sana....masuk mini market tu ambil bakul...ambil plastik..pusing sekali dulu...tapi tak boleh lama, jam dah hampir 5.30 ptg....capai je apa yang patut....cadang nak buat juga kuih.....tapi nampak keladi terus tukar rancangan...jadi le pengat keladi bersagu ni...mmg sedap, gebu je isi keladi ni..., bila berpuasa tak kira lah puasa ramadhan atau puasa sunat...tak banyak sikit mesti ada juadah yang manis....Semua pun boleh buat pengat kan... cuma kita selalunya selepas dipotong kiub keladi tu, kita kukus dulu sampai masak/empuk..dan ketepikan dulu.
Sementara tu kita masakkan santan bercampur sikit gula melaka, gula pasir, sikit garan dan masukkan simpulan daun pandan..jerang sampai mendidih - kacau selalu. Bila dah mendidih, masukkan keladi yang dah empuk tadi....kacau sampai mendidih sekali lagi. Ni semua tak bagi keladi tu kembang sangat kalau kita masukkan sekali bersama santan tadi. Dah pun siap....boleh le berbuka dengan pengat keladi bersagu...
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment